Kosi dhe fermentet laktike: Aleatët e shëndetit tuaj

Back to Blog

Kosi dhe fermentet laktike: Aleatët e shëndetit tuaj

Kosi është burimi kryesor i fermenteve laktike probiotike, një aleat natyral për mirëqenien e të rriturve dhe fëmijëve. Rekomandohet të konsumohet një porcion në ditë, për të mbajtur gjithmonë të ekuilibruar florën bakteriale dhe për të parandaluar problemet e stomakut, zorrëve dhe fryrjen e barkut.

Zgjidhni vetëm kos cilësor, të prodhuar me lëndë të para të shëndetshme dhe origjinale, pa ngjyra dhe sheqerna të shtuara.
Zepa Natyral që prej vitit 2017 mbledh qumështin në fermat më të mira dhe e përpunon atë, për të sjellë në tryezën tuaj kosin më kremoz dhe më të shijshëm që ekziston.

Si një mëngjes energjik apo si mesvakt, kosi Zepa Natyral është perfekt për çdo rast dhe i pasur me lëndë ushqyese.

Çfarë janë fermentet laktike dhe ku gjenden ato?

Termi “fermente laktike” zakonisht tregon ato mikroorganizma bakteriale të përfshira në fermentimin e qumështit dhe të afta për të metabolizuar laktozën. Disa nga këta mikroorganizma janë në gjendje të kryejnë proçese transformimi të dobishme për njerëzit dhe për këtë arsye quhen fermente laktike probiotike. Termi probiotik, në fakt, rrjedh nga “pro bios” që do të thotë “në favor të jetës”. Fermentet laktike më të mira për shëndetin tonë janë ato që prodhojnë kryesisht acid laktik.
Këta janë mikroorganizma me origjinë njerëzore, pra të sigurta për njerëzit, rezistent ndaj vlerave të ulëta të pH-së dhe të aftë të ngjiten dhe të shumohen lehtësisht në sipërfaqen e qelizave të zorrëve.

Por cilat janë këto baktere?

Fermentet laktike më të rëndësishme probiotike përfaqësohen nga Lactobacilli, Bifidobacteria dhe disa Streptokoke. Nëse këta emra ju duken të vështirë, mos u shqetësoni: jo vetëm që këta mikroorganizma janë të pranishëm në një numër të madh ushqimesh të përditshme dhe që rregullisht bëjnë (ose duhet!) pjesë të dietës sonë, por edhe këto baktere janë të pranishme në sasi të mëdha në zorrët tona. Në fakt, zorra e njeriut pret atë që shkenca e quan mikrobiota, e cila është grupi i miliarda mikroorganizmave që jetojnë në sistemin tretës të trupit tonë dhe e ndihmojnë atë të rregullojë shumë funksione thelbësore. Është vlerësuar se mbi 4 milionë lloje të ndryshme bakteresh bashkëjetojnë brenda mikrobiotës!
Fermentet laktike, siç thamë, janë të pranishme edhe në ushqime të ndryshme dhe për këtë arsye mund të integrohen në rast çekuilibri.
Kosi është padyshim burimi më i pasur i fermenteve laktike probiotike, i ndjekur nga produktet e tjera të qumështit si djathrat e fermentuar (ricotta) dhe dhallë.

Fermentet laktike në kos: për çfarë shërbejnë?
Fermentet laktike luajnë një rol kyç në shëndetin e trupit pasi kryejnë aktivitete të shumta të dobishme, shumë prej të cilave ndikojnë në sistemin tretës (stomak dhe zorrë).
Le t’i shohim këto avantazhe në detaje.

Rregullon funksionimin e zorreve

Fermentet laktike janë në gjendje të rivendosin ekuilibrin në një florë bakteriale të çekuilibruar, për shembull pas marrjes së antibiotikëve. Ato ndihmojnë rregullsinë e zorrëve, kanë efekte terapeutike në fryrjen, diarrenë dhe kapsllëkun, mund të lehtësojnë çrregullimet e shkaktuara nga sëmundjet inflamatore të zorrëve dhe parandalojnë kancerin kolorektal.

Forcojne floren bakteriale

Enzimat e gjalla forcojnë florën e zorrëve, një pengesë e vërtetë kundër baktereve patogjene kundër të cilave ato kryejnë një veprim konkurrues, duke përdorur të njëjtat substrate për riprodhim dhe duke frenuar, duke prodhuar me metabolizmin e tyre substanca me një veprim antibiotik që kufizon rritjen e tyre.
Një florë më e fortë ndihmon edhe në forcimin e sistemit imunitar, falë prodhimit të substancave si vitaminat dhe faktorët ushqyes me pasoja të dobishme për të gjithë organizmin.

Aleat kundër infeksioneve gjenitale

Fermentet laktike mund të indikohen edhe në trajtimin e çrregullimeve dhe acarimeve të ndryshme në nivelin gjenital. Lactobacillus Bulgaricus është veçanërisht i dobishëm kundër infeksioneve të traktit urinar, ndërsa Lactobacillus Acidophilus lufton kandidën dhe vaginitin.

Probiotiket e kosit

Probiotikët janë të ashtuquajturat fermente laktike të gjalla; pra, siç e kemi parë tashmë, ato që kanë vetitë më të mëdha të dobishme për shëndetin e njeriut. Që kjo të ndodhë, ata duhet të mbërrijnë të gjallë në zorrë dhe për këtë arsye të kapërcejnë të padëmtuar barrierën e lëngjeve gastrike të stomakut dhe të sekrecioneve biliare. Edhe pse këto baktere janë shumë rezistente ndaj vlerave të ulëta të pH, një numër i madh i tyre do të degradohen gjatë kalimit në stomak, veçanërisht nëse i marrim me stomakun plot, kur lëngjet gastrike sekretohen në sasi të mëdha.

Sekreti për të siguruar që ky fenomen të jetë i kufizuar është që ushqimet që i përmbajnë, si për shembull kosi, të merren herët në mëngjes me stomakun bosh, kur prodhimi i acideve gastrike është minimal. Për më tepër, është shumë e rëndësishme që fermentet laktike të jenë jetike, ndaj konsumojmë kos të freskët të sapo hequr nga frigoriferi. Kjo do t’i lejojë ata të arrijnë në zorrë në numër të mjaftueshëm për t’u shumuar dhe për të kryer veprimin e tyre të dobishëm.

Në përgjithësi pranohet nga shkenca se probiotikët mund të kenë një ndikim pozitiv te njerëzit intolerantë ndaj laktozës. Marrja e fermenteve laktike në fakt tregohet për njerëzit intolerantë ndaj laktozës në një përqendrim prej 300 deri në 700 milionë baktere në ditë. Shkaku i kësaj intolerance është për shkak të mungesës së laktazës, enzimës përgjegjëse për zbërthimin e laktozës në dy sheqerna të thjeshta që e përbëjnë atë, glukozë dhe galaktozë. Kjo mangësi mund të jetë fiziologjike, te njerëzit me intolerancë natyrale, ose patologjike, ose e shkaktuar përkohësisht nga disa sëmundje. Probiotikët janë në gjendje të përmirësojnë tretjen e laktozës; për këtë arsye, shumë subjekte intolerante janë në gjendje të tresin më lehtë laktozën që përmban kosi dhe produktet e tjera të qumështit të fermentuara sesa ajo që përmban qumështi.

Probiotikët mund të merren përmes ushqimit, duke futur kosin dhe burime të tjera të fermenteve laktike në dietën tuaj ditore, apo edhe në formën e suplementeve ushqimore. Në këtë rast, këshillohet gjithmonë të konsultoheni me një ekspert, si p.sh. mjeku ose farmacisti.

Në çdo rast, që efekti probiotik të jetë efektiv, është shumë e rëndësishme të ndiqni udhëzimet për marrjen e përshkruar më sipër (me stomakun bosh) dhe që burimi i fermenteve laktike të përmbajë një sasi të madhe të tij në formë jetike.

Share this post

Back to Blog