Përse duhet të konsumojmë kosin?
Kosi është një ushqim i njohur që nga kohërat e lashta dhe që rrjedh nga fermentimi i qumështit nga disa baktere që i përkasin gjinisë Lactobacillus dhe Streptococcus. Si një ushqim që rrjedh nga qumështi, ai hyn në kategorinë e produkteve të qumështit.
Kosi pëlqehet nga të rriturit dhe fëmijët për shijen dhe freskinë e tij, të cilat e bëjnë atë një vakt ideal në periudha të ndryshme të ditës: me shtimin e drithërave ose tërshërës për mëngjes ose i shoqëruar me fruta të freskëta dhe të thata, por edhe si një ëmbëlsirë e lehtë dhe e shëndetshme.
Cilat janë përfitimet e kosit?
Padiskutim që kosi është një ushqim shumë i shëndetshëm për trupin tonë: mos harroni qe Dieta Mesdhetare rekomandon konsumimin e një/dy porcioneve të produkteve të qumështit në ditë. Kjo për shkak se kosi është një burim i lëndëve ushqyese të rëndësishme, si kalciumi, vitaminat, fosfori dhe kaliumi. Prandaj është shumë i dobishëm për shëndetin e kockave dhe dhëmbëve; në saj të përmbajtjes së fermenteve laktike është thelbësor për ekuilibrin e florës bakteriale të zorrëve.
Kosi ka një konsum të moderuar të kalorive, gjë që e bën të përshtatshëm edhe për ata që ndjekin një dietë dobësimi, dhe gjithashtu është i pasur me vitamina A dhe B.
Kosi është gjithashtu një burim i shkëlqyer i proteinave; për këtë flasim në detaje në paragrafin e mëposhtëm.
Proteinat: Cfarë janë dhe për çfarë shërbejnë në organizmin tonë?!
Proteinat janë një grup i madh i përbërjeve organike, të përbërë nga zinxhirë të gjatë aminoacidesh të lidhura së bashku me lidhje peptide.
Këto zinxhirë mund të supozojnë konformacione të ndryshme tre-dimensionale në hapësirë bazuar në ndërveprimin që krijohet midis aminoacideve të ndryshme. Ky konformacion është thelbësor për kryerjen e funksionit biologjik të proteinave të ndryshme të cilat mund të jenë të llojeve të ndryshme.
Le t’i shohim më në detaje.
Funksioni i proteinave
Proteinat luajnë një rol strukturor dhe thelbësor në një numër të madh aktivitetesh jetësore në trupin tonë, duke përfshirë replikimin e ADN-së, forcimin e sistemit imunitar dhe transportin e molekulave brenda trupit tonë. Funksionet e renditura më sipër, së bashku me shumë të tjera, i shohin molekulat e proteinave si protagonistë që jemi mësuar t’i dëgjojmë të quhen me emra të tjerë: enzima, antitrupa, hemoglobinë etj.
“Blloqet ndërtuese” të trupit tonë
Së bashku me karbohidratet dhe yndyrnat, proteinat i përkasin kategorisë së të ashtuquajturve makronutrientë dhe janë thelbësore për zhvillimin e indeve. Një nga funksionet kryesore të proteinave, në fakt, është ai strukturor: imagjinoni ato si blloqet ndërtuese të trupit tonë.
Për këtë arsye ata janë shumë të kërkuar nga sportistët dhe adhuruesit e fitnesit: janë thelbësorë për zhvillimin e muskujve pasi janë përbërësi kryesor i muskujve.
Proteinë Hirre
Ka disa lloje të proteinave. Në përgjithësi, proteinat me origjinë shtazore kanë një vlerë biologjike më të lartë se ato me origjinë bimore pasi përmbajnë edhe aminoacide thelbësore, ose ato që trupi ynë nuk është në gjendje t’i sintetizojë vetë, por duhet t’i marrë nga jashtë. Ndër proteinat shtazore, proteinat e hirrës janë ndër më të mirat, pasi ato janë shumë të asimilueshme nga njerëzit. Ashtu si me të gjithë lëndët ushqyese të konsumuara në ushqim, proteinat i nënshtrohen një procesi degradimi gjatë tretjes, i cili i zbërthen në përbërësit e tyre bazë, përkatësisht aminoacide.